10 συμβουλές ψηφιακής φωτογραφίας

10 συμβουλές ψηφιακής φωτογραφίας

10 συμβουλές ψηφιακής φωτογραφίας 600 400
Είτε είστε αρχάριος είτε πιο έμπειρος στη φωτογραφία, θα βρείτε μερικές από τις αγαπημένες μας συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη φωτογραφία σας!

1. Χρησιμοποιήστε τον κανόνα των τρίτων

top-ten-digital-photography-tips1
 
Αυτός ο κανόνας σάς βοηθά να τραβάτε εντυπωσιακές φωτογραφίες χρησιμοποιώντας έναν από τους πιο αποτελεσματικούς κανόνες σύνθεσης. Εάν θέλετε να τραβήξετε φωτογραφίες που έχουν ενσωματωμένο τον παράγοντα “wow”, ο κανόνας των τρίτων είναι το μυστικό της σύνθεσης που πρέπει να εκμεταλλευτείτε!

Για να χρησιμοποιήσετε τον κανόνα των τρίτων, φανταστείτε τέσσερις γραμμές, δύο που βρίσκονται οριζόντια κατά μήκος της εικόνας και δύο κάθετες δημιουργώντας εννέα ζυγά τετράγωνα. Ορισμένες εικόνες θα φαίνονται καλύτερα με το εστιακό σημείο στην κεντρική πλατεία, αλλά η τοποθέτηση του θέματος εκτός κέντρου σε ένα από τα τεμνόμενα σημεία των φανταστικών γραμμών θα δημιουργεί συχνά μια πιο αισθητικά συνθετική φωτογραφία.

Όταν μια φωτογραφία συντίθεται χρησιμοποιώντας τον κανόνα των τρίτων, τα μάτια θα περιπλανηθούν στο πλαίσιο. Μια εικόνα που συντάσσεται χρησιμοποιώντας τον κανόνα των τρίτων είναι συνήθως πιο ευχάριστη στο μάτι.

2. Αποφύγετε την ανακίνηση της κάμερας
top-ten-digital-photography-tips2
 

Το κούνημα ή το θόλωμα της κάμερας είναι κάτι που μπορεί να μολύνει οποιονδήποτε φωτογράφο και εδώ είναι μερικοί τρόποι για να το αποφύγετε.

Πρώτον, πρέπει να μάθετε πώς να κρατάτε τη φωτογραφική σας μηχανή σωστά. χρησιμοποιήστε και τα δύο χέρια, ένα γύρω από το σώμα και ένα γύρω από το φακό και κρατήστε την κάμερα κοντά στο σώμα σας για υποστήριξη.

Επίσης, για λήψη με φορητό υπολογιστή, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ταχύτητα κλείστρου κατάλληλη για το εστιακό μήκος του φακού σας. Εάν η ταχύτητα κλείστρου είναι πολύ αργή, τυχόν ακούσια κίνηση της κάμερας θα έχει ως αποτέλεσμα να θολώσει ολόκληρη η φωτογραφία σας.

Ο βασικός κανόνας δεν είναι να πυροβολείτε με ταχύτητα κλείστρου που είναι πιο αργή από την εστιακή απόσταση για να ελαχιστοποιήσετε αυτό το πρόβλημα:

1 / Εστιακό μήκος (σε mm) = Ελάχιστη ταχύτητα κλείστρου (σε δευτερόλεπτα)

Έτσι, για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείτε φακό 100 mm, τότε η ταχύτητα κλείστρου δεν πρέπει να είναι μικρότερη από το 1/100 του δευτερολέπτου.

Χρησιμοποιήστε τρίποδο ή μονόποδο όποτε είναι δυνατόν.

3. Μάθετε να χρησιμοποιείτε το τρίγωνο έκθεσης
τρίγωνο έκθεσης
 
Για να έχετε τις φωτογραφίες σας να φαίνονται καλύτερες, πρέπει να αποκτήσετε τα τρία βασικά: Διάφραγμα, Ταχύτητα κλείστρου και ISO. Πρέπει επίσης να κατανοήσετε τις σχέσεις μεταξύ αυτών των τριών στοιχείων ελέγχου. Όταν προσαρμόζετε ένα από αυτά, συνήθως θα πρέπει να λάβετε υπόψη τουλάχιστον ένα από τα άλλα, για να λάβετε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η χρήση της Αυτόματης λειτουργίας φροντίζει για αυτά τα στοιχεία ελέγχου, αλλά πληρώνετε το τίμημα της μη εμφάνισης των φωτογραφιών σας με τον τρόπο που θέλετε και συχνά απογοητευτική. Είναι καλύτερη ιδέα να μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε τις λειτουργίες προτεραιότητας διαφράγματος ή κλείστρου και τελικά να κάνετε λήψη σε χειροκίνητη λειτουργία.
4. Χρησιμοποιήστε ένα φίλτρο πόλωσης
top-ten-digital-photography-tips4
 

Εάν μπορείτε να αγοράσετε μόνο ένα φίλτρο για το φακό σας, κάντε το πολωτικό.

Ο συνιστώμενος τύπος πολωτή είναι κυκλικός επειδή επιτρέπει στην κάμερά σας να χρησιμοποιεί τη μέτρηση TTL (μέσω του φακού), όπως η αυτόματη έκθεση.

Αυτό το φίλτρο βοηθά στη μείωση των αντανακλάσεων από το νερό, καθώς και μέταλλο και γυαλί. βελτιώνει τα χρώματα του ουρανού και του φυλλώματος και θα βοηθήσει να δώσει στις φωτογραφίες σας τον παράγοντα WOW Θα κάνει όλα αυτά ενώ προστατεύει το φακό σας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο δεν μπορείτε να το αφήσετε για όλη τη φωτογραφία σας.

5. Δημιουργήστε μια αίσθηση βάθους
top-ten-digital-photography-tips5
 

Όταν φωτογραφίζετε τοπία, βοηθά να δημιουργήσετε μια αίσθηση βάθους, με άλλα λόγια, να κάνετε τον θεατή να αισθάνεται σαν να είναι εκεί.

Χρησιμοποιήστε έναν ευρυγώνιο φακό για πανοραμική προβολή και μικρό διάφραγμα f / 16 ή μικρότερο για να διατηρήσετε το προσκήνιο και το φόντο ευκρινές. Η τοποθέτηση ενός αντικειμένου ή ενός ατόμου στο προσκήνιο βοηθάει στην αίσθηση της κλίμακας και τονίζει πόσο μακριά είναι η απόσταση.

Χρησιμοποιήστε ένα τρίποδο εάν είναι δυνατόν, καθώς ένα μικρό άνοιγμα απαιτεί συνήθως χαμηλότερη ταχύτητα κλείστρου.

6. Χρησιμοποιήστε απλό φόντο
top-ten-digital-photography-tips6
 

Η απλή προσέγγιση είναι συνήθως η καλύτερη στην ψηφιακή φωτογραφία και πρέπει να αποφασίσετε τι πρέπει να κάνετε στη λήψη, χωρίς να συμπεριλαμβάνετε κάτι που είναι περισπασμό.

Εάν είναι δυνατόν, επιλέξτε ένα απλό φόντο – με άλλα λόγια, ουδέτερα χρώματα και απλά μοτίβα. Θέλετε το μάτι να τραβηχτεί στο εστιακό σημείο της εικόνας και όχι σε ένα έμπλαστρο χρώματος ή ένα περίεργο κτίριο στο παρασκήνιο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε ένα πλάνο όπου το μοντέλο είναι τοποθετημένο στο κέντρο.

7. Μην χρησιμοποιείτε το Flash σε εσωτερικούς χώρους
top-ten-digital-photography-tips7
 

Το φλας μπορεί να φαίνεται σκληρό και αφύσικο ειδικά για εσωτερικά πορτρέτα. Επομένως, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να τραβήξετε μια εικόνα σε εσωτερικούς χώρους χωρίς να κάνετε φλας.

Πρώτα, ανεβάστε το ISO – συνήθως τα ISO 800 έως 1600 θα κάνουν μεγάλη διαφορά για την ταχύτητα κλείστρου που μπορείτε να επιλέξετε. Χρησιμοποιήστε το ευρύτερο δυνατό διάφραγμα – με αυτόν τον τρόπο περισσότερο φως θα φτάσει στον αισθητήρα και θα έχετε ένα ωραίο θολό φόντο. Η χρήση ενός τρίποδου ή ενός φακού IS (Image Stabilization) είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να αποφύγετε τη θόλωση.

Εάν πρέπει απολύτως να χρησιμοποιήσετε φλας, τότε χρησιμοποιήστε ένα φλας με κεφαλή που μπορείτε να περιστρέψετε και δείξτε το φως στην οροφή υπό γωνία.
8. Επιλέξτε το σωστό ISO
top-ten-digital-photography-tips8
 

Η ρύθμιση ISO καθορίζει πόσο ευαίσθητη είναι η φωτογραφική σας μηχανή στο φως και επίσης πόσο λεπτό είναι ο κόκκος της εικόνας σας.

Το ISO που επιλέγουμε εξαρτάται από την κατάσταση – όταν είναι σκοτεινό, πρέπει να ανεβάσουμε το ISO σε υψηλότερο αριθμό, πείτε οτιδήποτε από 400 – 3200 καθώς αυτό θα κάνει την κάμερα πιο ευαίσθητη στο φως και, στη συνέχεια, μπορούμε να αποφύγουμε τη θόλωση.

Τις ηλιόλουστες μέρες μπορούμε να επιλέξουμε ISO 100 ή τη ρύθμιση Auto καθώς έχουμε περισσότερο φως για να δουλέψουμε.

9. Μετακίνηση για δημιουργία κίνησης
top-ten-digital-photography-tips9
 

Εάν θέλετε να τραβήξετε ένα θέμα σε κίνηση, χρησιμοποιήστε την τεχνική panning Για να το κάνετε αυτό, επιλέξτε ταχύτητα κλείστρου περίπου δύο βήματα χαμηλότερα από το απαραίτητο – έτσι για 1/250, θα επιλέγαμε 1/60. Κρατήστε τη φωτογραφική σας μηχανή στο θέμα με το δάχτυλό σας στη μέση του κλείστρου για να κλειδώσετε την εστίαση και όταν είστε έτοιμοι, τραβήξτε τη φωτογραφία, θυμηθείτε να τις ακολουθήσετε καθώς κινούνται.

Χρησιμοποιήστε ένα τρίποδο ή ένα μονόποδο, εάν είναι δυνατόν, για να αποφύγετε το κούνημα της κάμερας και να έχετε καθαρές γραμμές κίνησης.

10. Πειραματιστείτε με ταχύτητα κλείστρου
top-ten-digital-φωτογραφία-συμβουλές10
 
top-ten-digital-photography-tips11
 

Μην φοβάστε να παίξετε με την ταχύτητα κλείστρου για να δημιουργήσετε μερικά ενδιαφέροντα εφέ.

Κατά τη λήψη μιας νυχτερινής λήψης, χρησιμοποιήστε ένα τρίποδο και δοκιμάστε να τραβήξετε με την ταχύτητα κλείστρου ρυθμισμένη στα 4 δευτερόλεπτα. Θα δείτε ότι η κίνηση του αντικειμένου συλλαμβάνεται μαζί με μερικά ελαφριά μονοπάτια.

Εάν επιλέξετε μια γρηγορότερη ταχύτητα κλείστρου, π.χ. 1 / 250th του δευτερολέπτου, τα μονοπάτια δεν θα είναι τόσο μακριά ή φωτεινά. Αντ ‘αυτού, θα παγώσετε τη δράση.

Δοκιμάστε να τραβήξετε άλλες συνθέσεις με κινούμενα αντικείμενα ή φόντο, όπως κύματα σε μια παραλία, πλήθος ανθρώπων που περπατούν, αυτοκίνητα που μετακινούνται, με διαφορετικές ταχύτητες κλείστρου για να τραβήξετε θολή κίνηση ή στιγμιότυπα που παγώνουν τα πάντα απότομα στο χρόνο.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ BONUS: Επενδύστε περισσότερα στη μάθηση (και λιγότερα στο Gear)
top-ten-digital-photography-tips11
 
Εάν σκέφτεστε να ξοδέψετε χιλιάδες σε νέες κάμερες και φακούς, σκεφτείτε δύο φορές. Οι άνθρωποι συχνά καταλήγουν να απογοητεύονται που τα λαμπερά νέα παιχνίδια τους δεν παράγουν αυτόν τον παράγοντα «wow» που περίμεναν. Μπορείτε να τραβήξετε εκπληκτικές φωτογραφίες για τις οποίες θα είστε περήφανοι, ακόμα και με μια μέτρια ψηφιακή κάμερα εξοπλισμένη με τον τυπικό φακό ζουμ. Αλλά πρέπει να έχετε μια σταθερή κατανόηση των βασικών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ζωτικής σημασίας να κυριαρχήσετε τη σύνθεση και το φως, προτού ξοδέψετε οτιδήποτε σε νέα εργαλεία.